Dania staropolskie ciągle w modzie

Każda sztuka kulinarna cechuje się osobistymi tradycjami, obrządkami oraz czynnościami, które wykonuje się z największą starannością. W tym i kuchnia polska. To kłopotliwe, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni narodowej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dość uboga oraz łatwa. Większości z nas jednoczy się tylko z pierogami (jakie są niesłychanie doceniane na całym świecie), schabowym, mizerią i ziemniakami. Nic bardziej mylnego. Pierogi honoruje się za krajowe, głównie z powodu serwowania ich na obszarach kraju. Ale nie bez przyczyny jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków oraz znawców kuchni polskiej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to i tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one jednoczone zazwyczaj z Polską. Można dostać je w specjalnych polskich sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają bezbłędnie smak sztampowych pierogów ruskich czy również żadnych innych, lecz kiedy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam docenić ich atut. W końcu to tylko jedzenie. Jednakże dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla hobbystów oraz degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki przeróżnych dań, reprezentatywnych dla różnych części Europy lub świata. Skupmy się niemniej jednak po raz kolejny na charakterystyce kuchni polskiej. Wszelkie towary oraz składniki używane przez wieki poprzez lokalne kury domowe tak właściwie niedużo się zmieniły. Nie mamy tu na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film