Włosi wiedzą, jak jeść. Być może właśnie dlatego, że używane przez nich kompozycje są rześkie, aromatyczne i właściwe dla każdego. Stereotypowa kuchnia włoska podąża śródziemnomorskim wzorem pożywienia – ogniskuje się na prostych, oczywistych, składnikach, co czyni ją jedną z najzdrowszych kuchni na globie. Badania podkreślają, że korzyści płynące ze wzoru diety śródziemnomorskiej mogą obejmować poprawę utraty wagi, poprawniejszą kontrolę poziomu cukru we krwi i zmniejszenie ryzyka depresji. Włoskie jedzenie jest też smakowite oraz oznacza wypełnianie spiżarni potrawami, które nie tylko smakują niesamowicie, lecz również są całe napakowane właściwościami pobudzającymi zdrowie.
włoska restauracja w centrum Krakowa
Zerknij na kilka poniższych składników, jakie stanowią istotę kuchni włoskiej, napełnij kieliszek wina i gotuj!
Oliwa z oliwek
Jest to niemalże niebezużyteczne wykończenie każdej włoskiej potrawy. Każde 2 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, jakie spożywa się w czasie przeprowadzania diety w stylu śródziemnomorskim, niebezpieczeństwo wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej zmniejsza się o 10 procent. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest bogata w mononienasycone kwasy tłuszczowe, jak też witaminę E i inne zdrowe związki, jakie pomniejszają stan zapalny.
italian food Krakow
Pomidory z puszki
Rześkie pomidory są doskonałe, niemniej jednak te z puszki mogą spowodować, że posiłek będzie przygotowany migiem – co jest niesłychanie ważne. Pomidory pomagają chronić nas przed poniektórymi nowotworami, schorzeniami serca i osteoporozą i mogą funkcjonować jako silne przeciwzapalne związki.
Czosnek
Czosnek ma na swoim koncie długą przeszłość zużycia z racji posiadanych atrybutów leczniczych. Po pierwsze, obejmuje związek o nazwie allicyna, który przysparza się do odprężenia naczyń krwionośnych (to właśnie dzięki czemu krew ma prawo przepływać swobodnie), powoduje powstawanie naczyń krwionośnych i hamuje kurczeniu się płytek krwi. Związki czosnku niosą ze sobą jeszcze więcej korzyści: mogą zatrzymać wzrost komórek nowotworowych w celu ochrony przed rakiem oraz obniżyć poziom glukozy we krwi w celu słabnięcia ryzyka cukrzycy.